Luke Zwartbol terug in Dordrecht

Dordrecht Lions timmert goed aan de weg en de selectie van Coach Marc Visschers krijgt steeds meer vormen. Visschers was nog op zoek naar een ervaren verdediger, die de defensie van de Lions een serieuze impuls kan geven. Die speler is inmiddels vastgelegd en het gaat om niemand minder dan Luke Zwartbol.

De 25-jarige Zwartbol gold jaren geleden al als een getalenteerde speler. In het seizoen 2010/2011 vertrok de Dordtenaar naar Eindhoven, waar hij deel uitmaakte van het CTO-team. Jonge spelers die vanuit Jong Oranje centraal werden opgeleid en dagelijks met ijshockey bezig waren. Voor Zwartbol een ideaal programma en het paste bij zijn ambities. Drie seizoenen verbleef hij daar en speelde 3 WK’s met Jong Oranje U18 (haalde gouden medaille) en U20 en maakte in 2013/2014 de overstap terug naar Dordrecht, dat destijds in de Eredivisie speelde. Het was zijn eerste ervaring op het hoogste niveau.

Daarna maakte de flamboyante verdediger de keus om naar Hijs Hokij Den Haag te vertrekken. Ook daar bleef hij 3 seizoenen en deed veel ervaring op in de BeNeLeague. Na een tussenjaar bij Zoetermeer panters, tekende Zwartbol in seizoen 2018/2019 voor het sterke Nijmegen Devils. Daarin werd duidelijk dat het meespelen om de prijzen, een mooie nieuwe uitdaging werd. Hij werd met Nijmegen bekerwinnaar en tevens landskampioen. Toch sloeg het noodlot toe in zijn tweede seizoen in Nijmegen, waarin Zwartbol een zware hersenschudding opliep in een wedstrijd in Leeuwarden. Hij moest ruim 6 maanden aan de kant blijven en herstellen. Dat was niet altijd even makkelijk, omdat Luke Zwartbol een echte teamspeler is en het ijshockey, zijn passie is!

Gelukkig kwam hij sterk terug en werd afgelopen jaar geselecteerd door bondscoach Doug Mason, voor het Nederlands Team. Dit tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona. Een kroon op zijn al imposante loopbaan, tevens een bevestiging voor zijn inzet en harde werken.
Afgelopen seizoen tekende Zwartbol voor zijn derde seizoen bij Nijmegen Devils, maar kwam door de Corona niet in actie. In de afgelopen maanden werd duidelijk dat de nieuwe organisatie in de keizerstad geen licentie kreeg voor de BeNeLeague en Zwartbol in contact kwam met Coach Marc Visschers.

Visschers is erg content met het toevoegen van Zwartbol en zijn ervaring. “Allereerst geeft zijn aanwezigheid een boost voor onze spelersgroep. Daarnaast ken ik Luke al heel lang en is hij een geweldige jongen, die sociaal en sportief gezien, veel kan bijdragen. Een speler naar mijn hart, met veel inzet en de nodige kwaliteit voor onze verdediging. Hij heeft me laten weten, heel veel zin te hebben om weer in Dordrecht aan de slag te gaan. We hebben een mooie groep en hij zal daarin zeker een sturende factor zijn.”

Zwartbol zelf over zijn type spel en positie binnen het team; “Ik ben een aanvallend ingestelde verdediger. Geef graag een mooie pass en kom zelf ook af en toe naar voren. Ben een teamspeler en sta klaar voor mijn teamgenoten, geef daarnaast altijd de volle 100%. Binnen onze groep ben ik de meest ervaren speler en zal de rust moeten gaan brengen achterin. Dat is voor mij ook de basis, los van het sturen en coachen van andere spelers. Het gaat erom dat we elkaar gaan begrijpen!”
Zwartbol kwam in de afgelopen jaren twee keer kortstondig terug naar zijn oude club. Dit wordt de derde keer en hij kijkt er erg naar uit. “ Vorig jaar heb ik m’n eigen bedrijf opgestart, TwentyOne Onderhoud heet het. Dat vergt veel tijd en energie en maakt het voor mij makkelijker om in Dordrecht te spelen. Het is ook de plek waar ik als 3-jarig ventje ooit begonnen ben.”

Voor wat betreft de doelstelling komend seizoen, is Zwartbol uiterst ambitieus: “Ik heb pas enkele tegenstanders gezien, dus de vergelijking is lastig. Maar als Amsterdam de favoriet is, denk ik dat het haalbaar moet zijn voor ons, om de andere finaleplek af te dwingen.”