Jet Milders: Van de kinderkrant naar het wereldtoneel van ijshockey

Op de ijsbaan in Dordrecht ontmoeten we Jet Milders. Ze komt net van het ijs met het Nederlands vrouwenteam en heeft daarmee de voorbereidingsfase voor het WK afgerond. Jet Milders is een stralende 24 jarige vrouw met een duidelijke passie: ijshockey. Ze speelt voor de Dordrecht Lions in de Eredivisie en vertegenwoordigt daarnaast Nederland op het internationale podium.

Maar hoe is deze 24-jarige vrouw hier gekomen? Als jong meisje voetbalde Jet altijd. Maar toen haar team uiteenviel en de sport haar begon te vervelen, bracht een artikel in een kinderkrant haar op het pad van ijshockey. “Mijn moeder zag het en dacht meteen: ‘Dit is iets voor Jet’.” En ze had gelijk. Vanaf het moment dat Jet de ijshockeystick in haar handen nam en het ijs betrad, keek ze nooit meer terug.

De aantrekkingskracht van de sport? “Alles eraan”, zegt Jet. “De snelheid, het schaatsen en het fysieke aspect. Ik heb altijd van teamsporten gehouden, en ijshockey combineert al deze elementen op een prachtige manier.”

Hoewel Jet de eerste in haar familie was die zich waagde aan deze intensieve sport, waren haar ouders meteen enthousiast. Er waren wel de uitdagingen van tijd en geld, maar het zien van hun dochter schitteren op het ijs was elke investering waard.

Haar reis in de ijshockeywereld heeft haar zelfs naar Amerika gebracht, waar ze voor de Lansing Spartans in Michigan speelde. Dit was een cruciaal moment in haar carrière, een ervaring die haar de kans bood om haar vaardigheden te vergroten en te concurreren op een hoger niveau.

Naast haar liefde voor ijshockey, heeft Jet ook een academische passie. Ze doet een PhD op de afdeling Klinische Epidemiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, een intensief traject dat ze probeert te combineren met haar sport. “Het is druk,” geeft ze toe, “vooral nu we ons voorbereiden op het Wereldkampioenschap. Maar ik ben gezegend met flexibele begeleiders en de motivatie om beide mijn dromen na te jagen.”

Wanneer het gesprek verschuift naar haar verwachtingen voor het komende WK, straalt Jet’s toewijding uit. Ondanks dat ze al zeven keer is geselecteerd, voelt elke keer nog even speciaal. De spanning, de trots van het dragen van het oranje shirt en de kans om tegen toplanden als Denemarken, Noorwegen en Oostenrijk te spelen, blijft haar motiveren.

In de competitieve wereld van ijshockey, waar ze vaak tegen mannen speelt, heeft Jet haar eigen uitdagingen ondervonden. Ze is misschien fysiek kleiner en minder sterk dan sommige van haar mannelijke tegenstanders, maar deze ervaringen hebben haar alleen maar sneller en behendiger gemaakt. Het heeft haar voorbereid op de uitdagingen op het wereldtoneel.

Jet is niet alleen een talent op het ijs; ze heeft ook duidelijke doelen. Ze droomt van spelen in Zweden en beseft dat het WK een uitgelezen kans is om zich in de kijker te spelen. “Dit seizoen ben ik nog bij de Dordrecht Lions, maar elk WK biedt een nieuwe kans om op te vallen.”.

Haar toewijding aan haar sport is duidelijk. Ze neemt een leidende rol binnen het team, iets wat met haar ervaring komt. Als verdediger wil ze betrouwbaar zijn, een rots in de branding. “Doelpunten zijn leuk,” zegt ze met een lach, “maar mijn kracht ligt in het verdedigen.” Of er nog bepaalde rituelen zijn voor een wedstrijd? “Ik ben niet bijgelovig, gewoon een warming-up met het team en dan het ijs op, Ik tape m’n stick maar dat is alles” zegt ze lachend.

Buiten het ijs gaat haar passie voor ijshockey verder. Ze ziet een veranderend landschap in het vrouwenijshockey, zowel internationaal als in Nederland. Ze benadrukt het recente project in Amsterdam waarbij geïnvesteerd wordt in een vrouwenteam dat in de hoogste Duitse competitie zal spelen. “Dat is geweldig voor de sport hier,” zegt ze enthousiast.

Ondanks de vooruitgang blijven er uitdagingen. De eredivisie wordt sterker, en als vrouw is het moeilijk om daar een plek te vinden. “We hebben in Nederland een vrouwencompetitie, maar het niveau is er nog niet. Er is echter groei en dat is hoopvol.”

Toch, als het gaat om de volgende generatie, is ze serieus. Ze vindt het inspirerend en fijn om te zien dat steeds meer jonge meisjes kiezen voor ijshockey. “Wat ik hen zou willen meegeven? Doorzetten,” zegt ze vastberaden. “Er zijn altijd uitdagingen, zeker in een sport die vaak wordt gezien als een mannendomein. Maar als wij, als vrouwen in de eredivisie, kunnen laten zien dat het mogelijk is, dan kunnen zij dat ook.”

Voor degenen die de acties van Jet op de voet willen volgen, kunnen haar avonturen en prestaties op het ijs volgen via haar social media kanalen. Ze deelt regelmatig updates, foto’s en achter-de-schermen momenten van haar reizen, trainingen en wedstrijden. Je kunt haar volgen op [Instagram @xJett] en haar Facebook pagina Jet Milders

Dordrecht Lions kan niet trotser zijn op Jet. Haar toewijding, passie en ongeëvenaarde vaardigheden op het ijs zijn een inspiratiebron voor zowel de jonge als de ervaren spelers binnen onze club. We nodigen iedereen uit om het speelschema van het WK hier https://www.iihf.com/en/events/2023/wwia te bekijken en mee te juichen tijdens de wedstrijden.

Foto: Bruna Gouvazé Photographie