Dordrecht Lions
Dordrecht Lions


NIEUWS

Dordrecht Lions en GIJS Groningen - verslag van een mooie wedstrijd

Dordrecht Lions en GIJS Groningen - verslag van een mooie wedstrijd

26-02-2020

Zaterdag 22 februari Dordrecht

Vandaag staat de wedstrijd tussen Dordrecht Lions en GIJS Groningen op het programma. De tweede wedstrijd in de kwart finale van de playoffs. Dordrecht heeft de eerste wedstrijd nipt verloren en moet vandaag aan de bak. Bij winst wordt er een derde en beslissende wedstrijd gespeeld voor een plek in de halve finale.

De in totaal 700 toegestroomde supporters zijn vanaf het begin getuige van een wedstrijd die aan alles laat zien dat het ergens om gaat. Dordrecht lijkt wat last te hebben van zenuwen. Er wordt slordig gespeeld en in de verdediging gaat het niet altijd zoals het moet. Na 6 minuten is het Tim Bartels die de score opent voor Groningen. Na slecht verdedigen van Dordrecht komt Bartels vrij te staan. Peter Seton red in eerste instantie nog maar in de rebound is het dan toch raak. De Lions weten nu wat ze te doen staat en er komt direct een antwoord van Dordrecht. Nikita Kamyshev breekt door de verdediging en schiet, maar zijn schot wordt geblokt door de goalie van Groningen. De rebound wordt niet benut. Dordrecht zet wel aan maar de kansen zijn in de eerste periode voor Groningen. Deze periode eindigt in een 0-1 stand.

Het begin van de tweede periode is voor Groningen. Dordrecht komt er niet aan te pas maar groot gevaar bij de goal blijft uit. Na 5 minuten krijgt Groningen een straf waardoor Dordrecht even de tijd krijgt om zichzelf te herpakken en weer terug in de wedstrijd te komen. Door de goal van Floris Veenhuizen, uit een powerplay (assist Nigel Zwiers), komt Dordrecht op gelijke hoogte en zo krijgen ze weer grip op de wedstrijd. De Lions blijven aanzetten en gaan op zoek naar de tweede goal. Na een aantal kansen is het in de 31e minuut weer raak voor Dordrecht. Levy Galjaard (assist Sirio Barone)komt oog in oog te staan met de goalie van Groningen. Die gaat vervolgens flink in de fout waardoor Levy Dordrecht op voorsprong zet.

De wedstrijd is halverwege en beide teams laten zien dat de halve finale niet zomaar bereikt gaat worden. Waar in de eerste periode Groningen de boventoon had is het nu Dordrecht dat laat zien dat ze zich niet zomaar gewonnen geven. In de 33e minuut is het Fenno Mulder (assist Krukuvski en Bartels) die Groningen plotseling weer op gelijke hoogte brengt. Bij de face off ligt er veel ruimte en na een snelle combinatie kan er vrij geschoten worden. Lang kan er niet worden genoten van de gelijkmaker want binnen 3 minuten is het Nikita Kamyshev (assist Valentijn Scheffe en Milan Boer) die Dordrecht op 3-2 zet. In het slot van de tweede periode is Groningen nog dichtbij de 3-3 in de powerplay. Goalie Peter Seton houdt Dordrecht, door 3 goede saves op rij, in de wedstrijd. Groningen begon de tweede periode sterk maar Dordrecht begint zich steeds meer in de wedstrijd te werken en maken het Groningen steeds lastiger.

De derde periode begint matig voor Dordrecht. Ze komen niet scherp uit de kleedkamer maar Groningen weet ook niet te profiteren. De Lions herpakken zich na een paar minuten weer en gaan vol in de aanval en creëren een aantal behoorlijke kansen. Helaas zonder succes. Na 8 minuten heeft Groningen powerplay en geven veel druk op Dordrecht maar die staan goed en weten zich onder de druk uit te werken. Het laatste deel van de wedstrijd is inmiddels begonnen en met een 3-2 score worden het spannende minuten voor de supporters op de tribune. Even wordt het billenknijpen als de verdediging van Dordrecht in de fout gaat en Groningen een grote kans krijgt op 3-3. Voor de zoveelste keer vandaag is het echter weer de goalie van Dordrecht die zijn team in de race houdt. De druk van de uitploeg houdt aan maar Dordrecht speelt zich er goed onderuit. Via een vloeiende aanval, opgezet door Martijn Broerse, komt Dordrecht op 4-2. De inzet van Martijn treft de goalie en de rebound wordt eerst naast de goal gewerkt. Don Galjaard weet de puck in bezit te houden en geeft af op Floris Veenhuizen, die de puck hoog in de goal weet te werken.

De marge van 2 geeft iets meer lucht met nog 3.30 op de klok. Groningen gaat alles op alles spelen en haalt de goalie van het veld om zo een overtal te creëren. Dordrecht neemt een verdedigende stelling aan en wacht rustig af wat Groningen gaat doen. Bij een onderschepping wordt er van grote afstand gepoogd om de 5-2 te maken maar de inzet treft de paal. Groningen wordt niet meer gevaarlijk en zo wint Dordrecht de tweede wedstrijd. Een derde wedstrijd zal bepalen wie er in de halve finale tegen Amsterdam uit komt.

foto: René Kamps
verslag: Richard Scheffer