Dordrecht Lions
Dordrecht Lions


NIEUWS

Cheque van € 4.125,- uitgereikt aan Stichting Matchis

Cheque van € 4.125,- uitgereikt aan Stichting Matchis

15-04-2019

Afgelopen zaterdag is een cheque van € 4.125,- uitgereikt aan een vertegenwoordiger van Stichting Matchis. De waarde van deze cheque is bij elkaar verzameld middels sponsorschaatsen door de jeugd, shirtsponsoring bij het eerste team en individuele giften.

De Dordrecht Lions zijn trots dat ze zo'n mooi bedrag bij elkaar hebben geschaatst voor zo'n goed doel!

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 9.000 mensen de diagnose bloedkanker, daarvan hebben er ongeveer 200 mensen acute lymfatische leukemie. 70% van de patiënten is jonger dan 20 jaar.

Stichting MATCHIS zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Deze transplantatie is noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor gevonden wordt, is de kans op overlijden groot. Zo trof deze ziekte ook de zeer getalenteerde oud-Dordrecht Lions goalie Tom Barendregt op 17 jarige leeftijd. Hieronder zijn verhaal;
“In september 2016 kreeg ik de diagnose Acute Lymfatische Leukemie (ALL). Ik was toen 17 jaar. Ik kreeg de mogelijkheid voor een stamceltransplantatie en heb deze kans met beide handen aangegrepen. Mijn zusje van 14 was te jong om donor te zijn. En toen kwam het goede nieuws dat er een passende donor was gevonden via de databank van MATCHIS! Op 15 maart 2017 was het zover: na een zware chemo en volledige lichaamsbestraling, kreeg ik mijn nieuwe stamcellen en met een goed resultaat! Wat er met mij is gebeurd, dat kan iedereen overkomen.“

Het werven van extra fondsen is nodig om potentiële stamceldonors te kunnen laten typeren. Elke nieuw geregistreerde donor kost 45 euro. Deze kosten worden gemaakt voor het registreren, testen en beheren van het donorbestand. De grootste kostenpost daarbij zijn de typeringskosten. Dit is een laboratorium onderzoek om het soort stamcellen van de donor te bepalen.
Zo geeft Stichting MATCHIS patiënten als Tom een goede kans op genezing en dus toekomst.

Hier lees je meer over Stichting Matchis: www.matchis.nl
Hier kun je je aanmelden als donor: www.matchis.nl/word-stamceldonor
Hier kun je nog een (extra) donatie doen: www.matchis.nl/doneer-geld

Foto: René Kamps